Ik heb het persoonlijk niet zo op Fronteers. Dat komt mede door mijn allergische reactie op de elitaire wijze van oprichting destijds door de op "international guru level" functionerende Peter-Paul Koch en het chauvinisme wat weer boven komt drijven bij de discussie of de “vakvereniging” niet toch een eigen front-end certificaat in het leven moet roepen.

Even terugspoelen naar 2007

De kandidaatstelling voor het voorzitterschap van de vereniging vond plaats op ppk’s persoonlijke site, en de aanmelding van Lon Boonen als tweede kandidaat daarvoor werd meermalen verwijderd. Lon’s verontwaardigde reacties daarop overigens ook.

Lon, ikzelf en anderen waren huiverig voor het idee dat onze international guru een ridikuul certificaat zou opstellen met zijn eigen richtlijnen om front-enders te bestempelen als “goed” of “slecht”. 1 van de voorgestelde geboden was “gij zult geen tabellen gebruiken”, of je nou genoeg braincells had om traditioneel out-of-the-box-model te denken of niet. Ook werd de visualisering overwogen om een gouden sterretje achter je naam te mogen plaatsen. I kid you not.

Instellingen zoekend naar een creatief team (bv de overheid en bedrijven) kunnen onwetend zijn wbt de kwaliteit van een front-end developer, en zouden best waarde kunnen gaan hechten aan zo’n certificaat, terwijl het zo kansloos is om concreet waarde daaraan toe te schrijven. Hoe ga je de waarde bepalen, waarborgen en handhaven? Het is allemaal vrij dubieus, en het vakgebied is nu eenmaal een enorm grijs gebied aan mogelijkheden die je op een miljard manier slim kunt combineren. Het is geen verkeersexamen waar je dingen goed of fout kunt doen. 

"U wilt deze span een padding-top geven van 42 pixels. Kan dat?"

En dan de norm. Hoe leg je die, en op welke schaal bepaal je de resultaten. Mijn voorstel toen was om een “ppk level” in het leven te roepen dan maar. Ik ben nog maar level 7 ppk hoor, dus ik zal het vast allemaal verkeerd zien.   

Maar goed, het is nu dus 2012 en de drang om te certificeren komt weer naar boven drijven blijkbaar. 

Waarom deze post?

Om twee redenen:

1. Om op het Fronteers forum  te reageren moet je registreren, maar dat kan niet, dus zul je wel lid moeten worden. Dan maar mijn mening op mijn eigen site. Gelukkig mag je met #frontcert op twitter reageren, ware het niet dat…

2. Je nu ook op twitter te maken krijgt met fronteers censuur [update: Krijn zegt de tweet met een biertje op niet als censuur te hebben bedoeld maar snapt dat het zo opgevat kan worden. Zie onder voor details]

Vandaar ook dat ik de censuur uit het verleden even aanstip. Ik wil graag mijn mening kwijt over dat certificaat zonder er geld voor te betalen, en zonder een weerwoord genuanceerder te moeten scrhijven.

Wat ik vind van zo’n certificaat

Om zo’n fronteers-certificaat te behalen moet je lid zijn van Fronteers. Naast de verenigingscontributie betaal je elke 2 jaar om je fronteers-certificaat te verlengen tegenover een deskundige vakjury bestaande uit… fronteers. Wel de beste natuurlijk (die met een ppk level van minimaal 80, je herkent ze aan een gouden sterretje achter hun naam). 

Zo’n certificaat doet aan de onwetenden overkomen alsof het een kwaliteitsgarantie is. Maar wiskundig gezien scheidt het puur de fronteers-leden van niet-leden en maakt het van de vereniging zelf een Animal Farm. Het zegt niks over iemand’s creatieve vaardigheden, iemands vermogen tot oplossen van complexe problemen, iemands betrokkenheid bij klanten of iemands passie voor het vak. En net als bij de politie is handhaving een tweede. Ik zag dat Peter vd Zee op het forum met een alternatief komt wat in ieder geval al beter werkt, al denk ik dat je gewoon helemaal geen van deze kanten op zou moeten.

Het certificaat biedt enkel een extra vinkje bij hoe sommige instellingen tot hun keuze van uitvoerend creatief team komen; door RFP’s uit te sturen met een vergelijkingstabel:

  • Wat kost ‘t?
  • Wat voor CMaSs ga je gebruiken?
  • Hoeveel social media stop je er in?
  • Doe je AJAX of wc-eend?
  • [NIEUW!] Hoeveel werknemenrs hebben een fronteers diploma?

Oke, even alle gekheid op een stokje. Als ik de oprichting en ppk buiten beschouwing laat dan doet Fronteers een hoop goede goede dingen voor mensen die verder willen leren. Ze bieden cursussen aan, houden congressen en meetups, bieden een vacaturebank, prima allemaal. Een hoop collega’s en lui die ik respecteer zijn lid, volgen cursussen of zijn anderszijds betrokken.

Ik vind zo’n certificaat gewoon pure flauwekul.

Vraag een individu gewoon naar wat hij of zij in de vrije tijd allemaal heeft gedaan, dat geeft een retegoeie indruk, zelfs over de motivatie. En je wilt ook een persoonlijke klik als klant, dat haal je ook niet uit een certificaat. Ben je geinspireerd door iemands professionele werk of gehobby dan kun je ook nog naar een portfolio vragen en contact opnemen met voorgaande opdrachtgevers. 

Laten we desnoods een manifest schrijven op iets als hoekiesikeenfrontender.org met een stappenplan hoe je als potentiele klant je selectie maakt om tot een goede front-ender te komen, en refereer daarnaar. Collectief, met z’n allen. Fronteer of niet.

Maar hou alsjeblieft op met dat elitaire certificatengezeur en al helemaal met die poging tot censuur.  Als je een hashtag openstelt dan kun je ook commentaar verwachten. Ik verwacht ook een stormlading kritiek op deze post, vind ik prima. Discussie is gezond.

Zoals Stef Brooijmans zo mooi kan zeggen:

"Zonder wrijving geen glans"

De overeenkomst tussen een Fronteers certificaat en WC-Eend?

1. Daarom adviseren wij van Fronteers… Fronteers

2. Je kunt WC-Eend en een front-end certificaat door de plee spoelen

Fijne dag.

[disclaimert; bovenstaand is typisch mijn persoonlijke mening, eentje waar collega’s van ons op-guru-level-opererende bedrijf het mee oneens zouden kunnen zijn]

Update 1: diplomering zou ook gelden voor niet-fronteers

Update 2: Reactie op feedback van Krijn

Ik koester geen haat richting Fronteers, en als ik een tweet start met “@chriseidhof …” zonder #frontcert ben ik van mening dat ik ongenuanceerd mag tweeten tussen mij en die persoon, en ja, vanuit mijn eigen beleving en ervaringen met Fronteers. Het ging zelfs om een lolletje, maar de reactie die ik als censuur heb geschouwd zetten me aan om deze post te schrijven.

PPK vind ik gewoon een rare druif. Maar het vrijwilligerswerk van een aantal Fronteers heb ik wel degelijk respect voor, dus excuses als ik met deze post die personen raak.

Update 3: Heerlijk als blijkbaar een reply niet wordt geplaatst als ik gas geef tegen censuur :D Ging om een reactie van Sander en ook van mezelf. Beetje vragen om censuur grappen natuurlijk. Lijkt me eoa hickup met disqus ofzo. Vaag. Mail me anders op martin [ at ] q42 [ puntje ] nl dan plaats ik hem via een update erbij. 

1

1 note

  1. mrtnkl posted this

Comments

blog comments powered by Disqus